- DISSABTE 20 -


OBERTURA DE LA LLIBRERIA LA CENTRAL

Dissabte 20, 10:00h • PATI

La llibreria del festival s’integra en l’entorn natural del pati del MUHBA Vil·la Joana – Casa Verdaguer de la Literatura i esdevé un punt fix d’exposició, venda i assessorament de la mà de La Central. L’equip de professionals de la llibreria ofereix un ampli ventall de títols seleccionats especialment per a l’ocasió que acompanya la programació i visibilitza l’actual auge d’aquest àmbit editorial.  

INICI DEL MURAL DE VORJA SÁNCHEZ

Dissabte 20, 10:00h • PATI

Durant tot el dia, els assistents tenen l’oportunitat de veure com va prenent forma el mural submarí de Vorja Sánchez (Barcelona, 1987). Inspirat en la nova novel·la de Philip Hoare El alma del mar (Ático de los libros), aquest mag de la il·lustració farà emergir un món de criatures fascinants al mur del pati del MUHBA Vil·la Joana – Casa Verdaguer de la Literatura.

L’artista i l’escriptor s’uniran en una lectura conjunta de cloenda de la jornada amb el locutor Carles Pérez (reconeguda veu del programa del mar Thalassa de Televisió de Catalunya).  


PREÀMBUL DE JOSEP PEDRALS

Passejada des de l’Estació del Baixador de Vallvidrera fins al MUHBA Vil·la Joana – Casa Verdaguer de la Literatura

Dissabte 20, 11:00h • DEL BAIXADOR DE VALLVIDREDA A VIL·LA JOANA

El poeta i músic Josep Pedrals (Barcelona, 1977) obre el festival amb una passejada literària i musical pel bosc. Un guia excepcional que, amb el seu clarinet, conduirà els primers assistents des de l’estació de ferrocarrils de Baixador de Vallvidrera fins a la Vil·la Joana. Entusiasme, força, profunditat, ritme, diversió... són alguns dels elements que caracteritzen els seus recitals.

Pedrals ha publicat, entre d’altres, Escola italiana (2003), El furgatori (2006), El romanço d’Anna Tirant (2012) i Els límits de Quim Porta (2018). Va ser impulsor dels dimecres poètics a l’Horiginal de Barcelona, és membre de la banda Els nens eutròfics i suma recitals a mig món, en els principals festivals de poesia, llibreries, escoles i on sigui que li proposin transmetre la passió per la literatura.


PRESENTACIÓ: AGROECOLOGIA ESCOLAR (Pol·len Edicions)

Amb l’editor Jordi Panyella i alumnat.

Dissabte 20, 12:00h • PATI

Agroecología Escolar és un projecte educatiu i editorial inspirador. L’alumnat de diverses escoles de Sant Cugat del Vallès s’han apropat a la terra, explorant la seva creativitat, associant-se a la natura, col·laborant en els treballs de l’hort i del menjador, compartint la collita i comprenent la relació entre el que mengem i el que som. Què som? Què han après? Què plasma el llibre? Diversos escolars ens expliquen què és l’agroecologia a partir de la seva pròpia experiència.

(CICLE ENS PREGUNTEM…)

QUÈ ÉS LA LITERATURA DE NATURA?

Amb Antonio Sandoval Rey, escriptor, comunicador ambiental i ornitòleg i Paula Kuffer Dinerstein, Consellera del Districte de Sarrià - Sant Gervasi.

Dissabte 20, 12:00h • SALA DEL CELLER

El cicle comença amb una pregunta clau per entendre el context del festival, per saber a què ens referim quan parlem de literatura i natura. Qui la respon serà Paula Kuffer Dinerstein, Consellera del Districte de Sarrià - Sant Gervasi i Antonio Sandoval Rey, tot un referent d’aquest àmbit a Espanya. Ell és escriptor,  divulgador ambiental i pioner en la posada en marxa d’un bloc i un club de lectura especialitzats a la Corunya: Letras salvajes.

Ha publicat les obres ¿Para qué sirven las aves? (Tundra, 2012); Las aves marinas de Estaca de Bares. Un diario personal  (Tundra, 2015); BirdFlyway. Un viaje en familia por "La Ruta de las Aves" (Lynx, 2016); El árbol de la escuela, amb il·lustracions d’Emilio Urberuada (Kalandraka, 2016); i és coautor de Cuándo ver Aves en Galicia (Tundra, 2014).

TALLER D’IL·LUSTRACIÓ D’ANIMALS I PLANTES

Amb Joana Santamans.

Dissabte 20, 12:00h • TERRASSA DEL PATI

Els cèrvols, oques, cavalls, papallones, ocells, balenes, pelicans... de Joana Santamans (Barcelona, 1977) formen part ja de l’imaginari col·lectiu. Amb aquest taller teniu una oportunitat única per conèixer la seva tècnica i experiència, per compartir amb ella un espai de creació i vivència enmig del Parc Natural de Collserola.  

Joana Santamans és autora del bestiari il·lustrat VIDA (Editorial Bridge) i està treballant en un nou herbolari. Observa les plantes i els animals com una naturalista i sent el color i la composició d’una manera molt intuïtiva, sempre utilitzant la tècnica mixta. Per participar en el taller, que s’allargarà fins a l’hora de dinar, cal inscripció prèvia. Les places són limitades.


PRESENTACIÓ: EL EMBRUJO DEL TIGRE
(Errata Naturae)

Amb Sy Montgomery.

Dissabte 20, 13:00h • SALA DEL CELLER

La naturalista americana Sy Montgomery visita Barcelona per primera vegada en motiu de la presentació del seu nou llibre El embrujo del tigre, editat per Errata Naturae. Una ocasió excepcional per conèixer una de les més grans naturalistes dels nostres dies, que ha traslladat el fruit de les seves expedicions en nombrosos documentals i en més d’una vintena de llibres, sempre centrats en la natura i la vida salvatge. A El embrujo del tigre convida els lectors a fer “Un viatge a un lloc on els tigres es mengen els homes i els homes adoren els tigres”.


14:00H

PAUSA DINAR: ZONA GASTRONÒMICA


L’AMFITRIÓ: VERDAGUER CONVIDA AURORA BERTRANA

Dissabte 20, 15:00h • PATI

Jacint Verdaguer exerceix d’amfitrió i convida Aurora Bertrana al MUHBA Vil·la Joana – Casa Verdaguer de la Literatura per rememorar els passatges sobre natura de les seves obres, des de Catalunya fins a la Polinèsia.

Les dues figures de la literatura catalana s’asseuran a taula i els joves actors i actrius de la companyia de teatre del Centre Moral i Cultural del Poblenou els donaran veu a ritme de “batalla de galls”.

PROJECCIÓ DEL DOCUMENTAL
HOY ES PRIMAVERA

Amb Nina Da Lua.

Dissabte 20, 15:00h • SALA DEL CELLER

Nina da Lua és natura salvatge. El relat del seu viatge de sanació és d’una sensibilitat extrema, fruit de la sintonia de la natura exterior amb la interior. Si és que hi ha alguna frontera, Nina da Lua la traspassa i ens traspassa amb imatges tan poètiques i delicioses com dures. La història narrada al documental Hoy es primavera esquinça creences i en provoca de noves. Perquè pot ser primavera a ple hivern.

L’any 2017 el seu testimoni va prendre forma de llibre de la mà de l’editorial Stendhal Books: Hoy es primavera. Del cáncer a un viaje interior.


RECITAL D’HASIER LARRETXEA

Dissabte 20, 16:00h • PATI

El poeta Hasier Larretxea és un dels autors més reconeguts de la literatura i natura a Espanya. La seva obra és honesta i delicada. La seva veu s’enlaira des de Madrid, on viu, i aterra a la Vall del Baztán navarresa, on va néixer. I ens parla de boscos, de tradicions, de família i de ferides. D’amor, reconnexió i harmonia.

Els seus poemaris més recents són Meridianos de tierra (Harpo Libros, 2017), De un nuevo paisaje (Stendhal Books, 2016) i Niebla fronteriza (El Gaviero, 2015, reeditat aquest any). El 2018, ha publicat el seu primer llibre de narrativa en castellà El lenguaje de los bosques (Editorial Espasa) amb il·lustracions de Zuri Negrín i fotografies de Paola Lozano. Aquesta tarda arriba el seu nou poemari a les llibreries, publicat per Pamiela en Euskera, “Batzuen ametsak bertzeen zelai zulatuak dira”.

VISITA GUIADA A EXPOSICIÓ VERDAGUER

Amb la presentació del film MALEÏDA.

Dissabte 20, 16:00h • ENTRADA DE LA CASA VERDAGUER (Punt d’informació)


(CICLE ENS PREGUNTEM…)

QUÈ ESTÀ PASSANT? HI HA UN BOOM EDITORIAL?

Amb Rubén Hernández, editor d’Errata Naturae; Clàudia Casanova, editora d’Ático de los Libros; Borja Martínez, director de la revista Leer i Javier García, editor de Volcano Books.
Modera: Marina Penalva, agent literària.

Dissabte 20, 17:00h • SALA DEL CELLER

A principis del 2017, Borja Martínez decidia editar un número especial de la revista Leer sobre literatura i natura. Va ser una de les primeres pistes per al públic general que alguna cosa s’estava movent i eixamplant en aquest sector editorial. L’octubre del mateix any, el periodista Javier García s’aventurava a crear el seu propi segell especialitzat: Volcano Libros. Si anem més enrere, al setembre del 2010, l’editora Clàudia Casanova s’enamorava i llançava al mercat espanyol el primer text de l’escriptor anglès Philip Hoare, Leviatán o la ballena. I si encara anem més enllà en el temps, a l’abril del 2008, trobem l’editorial que va obrir el camí: Errata Naturae, amb Rubén Hernández publicant rareses salvatges. Quatre mirades que ens ajuden a entendre l’evolució i l’auge actual d’obres de literatura i natura en el mercat espanyol.


LECTURA IL·LUSTRADA DE EL ALMA DEL MAR (Ático de los libros)

Amb PHILIP HOARE. Acompanyat de Vorja Sánchez i Carles Pérez.

Dissabte 20, 18:00h • PATI

Què ens espera en el nou relat marí del fascinant escriptor Philip Hoare? Més profunditat encara? Des d’on escriu el seu mar, aquesta vegada? Des d’un espai encara més immens i misteriós? Com és l’ànima del mar? Philip Hoare ha acceptat la invitació del festival per realitzar una lectura il·lustrada, en sintonia amb la seva vessant més performàntica. Una oportunitat per escoltar l’autor de Leviatán (o la ballena) i El mar interior i de contemplar la interacció del seu relat en anglès amb la lectura en castellà per part de l’actor de doblatge Carles Pérez i de la pintura mural de l’il·lustrador Vorja Sánchez.


- DIUMENGE 21 -


OBERTURA DE LA LLIBRERIA LA CENTRAL +
PRESENTACIÓ LLIBRE LA TORRE
(Kalandraka)

Amb Antonio Sandoval Rey.

Diumenge 21, 10:00h • PATI

L’obertura de la segona jornada del festival arriba acompanyada d’una celebració: el naixement d’una nova col·lecció de literatura i natura. Arriba amb una nova dosi d’energia editorial: Vitamina N és el nom d’aquesta nova aposta de l’editorial Kalandraka.

Antonio Sandoval Rey en firma el primer títol, La Torre. Sensacions, descripcions de la natura, relats mítics i històrics, reflexions sobre com canviar la forma de relacionar-nos amb el medi que ens envolta, etc. Un relat que neix del passeig, un dia d’abril, pels entorns de la Torre d’Hércules de La Corunya.  

BANY DE BOSC. Presentació de: Shinrin-Yoku. Sumergirse en el bosque (Lince Ediciones)

Diumenge 21, 10:00h • DEL BAIXADOR DE VALLVIDREDA A VIL·LA JOANA

El Shinrin-yoku o banys de bosc són una pràctica terapèutica provinent del Japó. L’escriptora i periodista holandesa Annette Lavrijsen ha explorat aquesta font de salut i plasma la seva experiència a Shinrin-Yoku. Sumergirse en el bosque, editat per Lince Ediciones. En aquest itinerari, Annette Lavrijsen presenta el seu llibre a través de l’experiència directa. Si voleu començar el dia amb un bany de bosc, us convidem a inscriure-us.


(CICLE ENS PREGUNTEM…)

LA NATURA ÉS ANTISISTEMA?

Amb Gabi Martínez, escriptor.

Diumenge 21, 11:00h • SALA DEL CELLER

Gabi Martínez viatja, viu la natura i la narra. Les lletres són la conseqüència de lavivència, de les seves visites constants a paratges tant llunyans com pròxims. El seu treball documental l’ha portat a la Gran Barrera de Corall australiana o a la Sibèria d’Extremadura, a explorar els marges inexplorats, a entrar en contacte amb animals que es veuen i altres d’invisibles... I què hi percep en aquests espais? Una refundació de comportaments? Una revolució necessària? La natura és antisistema? Una reflexió més enllà de les lletres, però amb les lletres com a canal.

L’obra narrativa de Gabi Martínez inclou Los mares de Wang (2008), Millor llibre de no ficció de l’any segons Condé Nast Traveller; Sólo para gigantes (2011), guardonat amb el premi Continuará de TVE i seleccionat com a Millor llibre de no ficció per la revista Qué Leer; En la barrera (2012), de nou escollit com el Millor llibre de no ficció per Qué Leer; Voy (2014) i Las defensas (2017), entre d’altres.

SESSIÓ DE CONTES

Amb Josep Lluís Badal

Diumenge 21, 11:00h • PATI

Josep Lluís Badal és escriptor, poeta i mestre. El seu imaginari és irresistible i inesgotable. És una font d’aventures fantàstiques. Entre d’altres acrobàcies literàries, Josep Lluís Badal és autor de la sèrie de Jan Plata, de la sèrie del gos Hopi i del deliciós volum Els llibres d’A. (La Galera).

En l’àmbit de la literatura per a públic adult, destaca el seu darrer llibre Les coses que realment han vist aquests ulls inexistents (:Rata_ ), Premi Crítica Serra d’Or de Novel·la 2018.

VISITA GUIADA A “EXPOSICIÓ VERDAGUER”

Diumenge 21, 11:00h • ENTRADA DE LA CASA VERDAGUER (Punt d’informació)


CONCERT I RECITAL DE SÍLVIA TOMÁS I GUSTAVO DUCH

Diumenge 21, 12:00h • PATI

La cantautora Sílvia Tomás i el poeta Gustavo Duch uneixen les seves veus, cantada i recitada, en una actuació conjunta que apel·la a la consciència. Són dues veus que ressonen endins, que reivindiquen la pertinença i el respecte a la natura. Que ens plantegen qüestions relacionades amb l’agroecologia, els drets humans, les fronteres o la sobirania alimentària. El recital inclou textos del poemari Cosechas. Relatos de mucha gente pequeña (Pol·len Edicions).

(CICLE ENS PREGUNTEM…)

ON ÉS LA NATURA A BARCELONA?

Amb Carles Llop i Martí Boada.

Diumenge 21, 12:00h • SALA DEL CELLER

Hem de sortir de la ciutat per viure de prop la natura? On trobem la natura a Barcelona? Ens plantegem aquestes qüestions com a punt de partida i se les proposem perquè hi posin els accents, a dues de les veus més reconegudes enurbanisme i ordenació del territori, Carles Llop, i en ciències ambientals i geografia, Martí Boada. Un diàleg imprescindible per entendre la relació de la ciutat de Barcelona amb el medi natural on s’assenta..

Carles Llop, Doctor en Arquitectura, és professor titular d’Urbanisme del Departamentd’Urbanisme i Ordenació del Territori Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC); Director del Màster en Desenvolupament Urbà i Territorial: Gestió i Transformació de les Ciutats a Països en desenvolupament de la Fundació de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) iarquitecte fundador de l’equip Jornet _Llop_Pastor (havent rebut els Premis Europeu,Nacional i Catalunya d’Urbanisme).

Martí Boada, Doctor en Ciències Ambientals, és professor titular del Departament de Geografia i investigador principal de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); Professor convidat en diferents universitats d’Espanya i Iberoamèrica; Assessor científic de la UNESCO París en matèria de Reserves de la Biosfera Mediterrànies i Iberoamericanes així com director del grup d’investigació en Conservació, Biodiversitat i Canvi global (Nycticorax).


PRESENTACIÓ: LA VIDA DE LA REBECCA JONES (:Rata_)

Amb Angharad Price.

Diumenge 21, 13:00h • PATI

L’editorial :Rata llança aquesta tardor l’edició en català de l’obra imprescindible de l’escriptora gal·lesa Angharad Price. Amb aquesta novetat, en companyia de l’autora, celebrarem la cloenda de la primera edició del festival Liternatura.

La vida de Rebecca Jones és una poderosa evocació de la vida a les muntanyes de Gal·les, d’un estil de vida a punt de desaparèixer. Un clàssic modern que el Consell de les Arts Gal·leses va considerar el Llibre de l’Any, el 2003. Un llibre íntim sobre el pas de la vida, del paisatge, del temps, sobre el dolor, la memòria i la soledat.